Veelgestelde vragen

Als u tot de omschreven kwetsbare doelgroep behoort. Bij twijfel kunt u de website van Rijksoverheid raadplegen op: ‘Artikel 2a.4 van de Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19’.

De pas is een hulpmiddel voor mensen die tot deze groep hoort. Een handig instrument in openbare ruimtes, in een conversatie met de caissière of handhaving betreft het niet dragen van een mondkapje.

Ministerie van Algemene Zaken. (2020, november 19). Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19. Regeling | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/regelingen/2020/11/19/regeling-aanvullende-mondkapjesverplichtingen-covid-19

U bent niet verplicht om medische gegevens te laten zien, maar dat kan wel als u dat zelf wilt. De boa (handhavers) en winkeliers mogen uw medische gegevens niet inzien, omdat dit over uw persoonlijke medische informatie gaat. Dat mag u privé houden. De pas dient als verwijzing naar Artikel 2a.4.

• Als je door een beperking geen mondkapje kunt opzetten of dragen, bijvoorbeeld door een aandoening aan het gezicht.

• Als je door een mondkapje last krijgt van je gezondheid, bijvoorbeeld vanwege een longaandoening.

• Als je ontregeld raakt door een mondkapje, bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. Ook een begeleider is dan uitgezonderd.

• Als je iemand vergezelt die afhankelijk is van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

“De regeling bevat enkele uitzonderingen op de mondkapjesverplichtingen. Gevraagd is of een beheerder deze personen – in afwijking van de regeling – kan verplichten een mondkapje te dragen om toegang te krijgen tot een locatie. In de toelichting is verduidelijkt dat de uitzonderingen uitputtend bedoeld zijn. Dit betekent dat de beheerder van een publieke binnenruimte, onderwijsinstellingen en de beoefenaar van een contactberoep zich in beginsel houden aan de uitzonderingen. (Zoals opgenomen in deze regeling). Wanneer een persoon aangeeft geen mondkapje te kunnen dragen, vanwege een beperking of ziekte, zal de beheerder in beginsel deze uitzondering respecteren.”

Ministerie van Algemene Zaken. (2020b, november 19). Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19. Regeling | Rijksoverheid.nl. Zie link.

Momenteel hanteren wij levertijden van 2 tot 5 werkdagen. In 99% van de gevallen worden de bestellingen binnen de verwachte levertijd geleverd. Helaas kan het weleens voorkomen dat een bestelling in het leveringsproces vertraging oploopt.

Heb je 3 dagen na de verwachte levertijd nog niets ontvangen? Neem dan even contact met ons op via info@vrijstellingspas.nl

LET OP! Vertraagde bezorging i.v.m. een overbelast netwerk bij PostNL. Door de feestdagen en coronacrisis bestellen consumenten meer dan ooit online. Hierdoor kan je pakket langer onderweg zijn. PostNL doet zijn best om alles zo snel mogelijk te bezorgen. Sorry voor het ongemak.

Nee, de pas is geen officieel document. De pas dient als hulpmiddel die u bijstaat in het aantonen van uw beperking tot de mondkapjesverplichtingen bij winkeliers en ambtenaren. Behoort u niet tot de omschreven kwetsbare groep? Dan kunt u geen vrijstellingspas aanschaffen.

Ministerie van Algemene Zaken. (2020b, november 19). Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen covid-19. Regeling | Rijksoverheid.nl. Zie link.

Nee, wij zijn geen onderdeel van de Rijksoverheid. Het idee van de vrijstellingspas is een burger initiatief. Ons primaire doel is burgers met een beperking een makkelijk middel te verschaffen, om deze te kunnen aantonen in situaties waar een mondkapje verplicht is. De pas is dan ook geen officieel document, het is een hulpmiddel die u kunt gebruiken in mogelijke conversaties met winkeliers of handhavers.

Neem gerust contact op met onze klantenservice. 

  • Mail uw vraag naar info@vrijstellingspas.nl